Matkalaukut

Miten valitsen hyvän matkalaukun?

Matkalaukun valintaan vaikuttaa eniten käyttötarkoitus. Yhä useampi matkustaa pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa. Monet lentoyhtiöt ovatkin alkaneet periä lisämaksuja myös käsimatkatavaroista. Ilmaiseksi saa osalla lehtöyhtiöistä ottaa vain yhden pienen käsimatkatavaran. Usein puhutaan istuimen alle mahtuvasta ns. underseat-laukusta, joka on käytännössä pienen repun kokoinen. Perinteisen lentolaukun painoraja on yleensä 8-10 kg. Ruumaan menevä matkalaukku saa usein olla kooltaan suurempi. Ruumalaukuissa painoraja on tyypillisesti 20 kg, mutta joillakin lentoyhtiöillä voi paremmassa matkustusluokassa ottaa mukaan jopa 30 kg laukun. Kannattaa kiinnittää huomiota myös laukun painoon. Painava laukku vie turhaan matkatavaroille varattuja kiloja. Mukaan voi pakata myös pieneen tilaan mahtuvan kangaskassin kuten suositun Marimekko-logokassin. Näin saat tarvittaessa helposti lisätilaa vaikka ostoksille.

Lue alta vinkit matkalaukun valintaan.

Matkalaukun valinta – käytännöllisyys ja kestävyys

Matkalaukun valinta voi olla haastavaa, sillä markkinoilla on paljon erilaisia malleja ja valmistajia. On tärkeää valita laukku, joka sopii omiin matkustustarpeisiin ja tyyliin. Lakun olisi hyvä olla käytännöllinen, kestävä ja helppo käsitellä. Seuraavassa on tarkasteltu joitakin tärkeitä tekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon matkalaukkua valittaessa.

Matkalaukun koko ja paino

Matkalaukun koko on tärkeä tekijä sen valinnassa. Suurempi laukku mahdollistaa enemmän matkatavaroita, mutta liian suuri laukku voi olla hankala käsitellä ja varastoida. Käsimatkatavaroille on usein säädetty tarkat mitat, joten tarkista lentoyhtiön säännöt ennen matkalaukun hankintaa. Kannattaa huomioida auton tavaratila sillä toisinaan voi tulla yllätyksiä isojen laukkujen kanssa, eivätkä laukut meinaa mahtua autoon.

Autoon mahtuvat matkalaukut
Varmista matkalaukkujen mahtuminen autoon

Tärkeä tekijä matkalaukun valinnassa on myös sen paino. On hyvä muistaa, että monet lentoyhtiöt asettavat painorajoituksia matkatavaroille, joten kevyt laukku auttaa välttämään ylimääräisiä maksuja. Iso matkalaukku myös painaa enemmän ja iso kovamuovinen tai alumiininen laukku painaa n. 6-7 kg. Kevyimmät lentolaukut painavat n. 2 kg (esim. Samsonite B-Lite Icon) ja kevyen repun paino on n. 1 kg. Finnairilla käsimatkatavaran rajoitus on pienimmillään 8 kg ja pahimmassa tapauksessa painava lentolaukku painaa jo itsessään puolet tuosta. Laukun paino kannattaakin huomioida jo ostovaiheessa.

Istuimen alle mahtuva laukku saisi olla tilavuudeltaan 18-25 litraa. Mikäli haluat maksimi kokoisen laukun Norwegianille ja Ryanairille, kannattaa ostaa esim. Cabin Max. Cabin Maxeja saa tilattua helposti Saksan Amazonista (kielen voi vaihtaa ylälaidasta englanniksi). Finnairin istuimen alle mahtuva laukku on pienempi, kooltaan vain 40x30x15 cm. Finnairille sopiva ja edullinen vaihtoehto on Aerolite kassi tai reppu. Alle 40 euron hintaan saat varta vasten lentomatkailuun suunnitellun repun, joka on kevyt, kestävä, helppo pakata ja kuljettaa. Alle 50 eurolla saat myös American Touristerin Take2Cabin repun 25 x 20 x 40 cm (Ryanairille sopiva)

Mikäli halua välttää stressiä lentokentällä niin kannattaa hankkia myös pieni matkalaukkuvaaka. Pystyt helposti punnitsemaan laukkusi missä tahansa ja vältät turhat maksut ylimääräisistä kiloista.

Matkalaukun materiaali

Matkalaukun materiaali vaikuttaa sen kestävyyteen, painoon ja ulkonäköön. Useimmat matkalaukut valmistetaan kestävästä muovista, kuten polykarbonaatista tai ABS-muovista, jotka kestävät hyvin kolhuja ja naarmuja. Usein ruumalaukuissa suositaan muovia, sillä kova laukku suojaa tavaroita pehmeää paremmin. Kankaiset laukut likaantuvat helpommin, mikäli laukku menee ruumaan ja usein matkaravahihnoilla näkyvät suuret kankaiset laukut ovat lähinnä urheilukasseja. Lentolaukuissa kankaiset vaihtoehdot ovat suosittuja, eikä matkatavarahyllyllä kuljetettava laukku likaannu yhtä helposti. Kankainen laukku joustaa ja laukkuun on usein mahdollista pakata enemmän tavaraa kuin sinne normaalisti mahtuisi. Jos haluat ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon, voit valita matkalaukun, joka on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista, kuten PET-muovipulloista tai kierrätetystä polyesteristä.

Matkalaukun säilytystilat

Kun valitset matkalaukkua, on hyvä miettiä sen säilytystiloja ja käytännöllisyyttä. Esimerkiksi jos matkustat paljon, on kätevää valita laukku, joka on varustettu useilla taskuilla ja lokeroilla, jotta tavarat pysyvät järjestyksessä ja saat helposti käsiisi tarvitsemasi esineet. Varsinkin lentolaukun erillinen etutasku on kätevä, sinne voi sujauttaa helposti lentokentällä tehdyt pienet ostokset ilman koko laukun avaamista. Erikseen myytävät pakkauskuutiot helpottavat pakkaamista ja matkalaukun järjestelyä. Osa suosii myös irrotettavia ja pestäviä vuorauksia, jotka helpottavat laukun puhtaanapitoa.

Pyörien määrä

Matkalaukun pyörien määrä ja sijoittelu ovat tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttavat laukun helppokäyttöisyyteen. Useimmissa uusissa matkalaukuissa on neljä pyörää, mikä mahdollistaa laukun helpon käsittelyn ja liikuttelun. Neljällä pyörällä olevaa laukkua pystyy työntämään pystyssä ja sitä on helpompi kuljettaa ahtaissa tiloissa. Joissakin malleissa pyöriä voi olla vain kaksi, mikä voi tehdä laukun liikuttelusta hankalaampaa ja usein paino laukkua vedettäessä lepää enemmän käden päällä. Kahdella pyörällä varustetuissa lentolaukuissa pyörät ovat paremmin suojassa ja usein pyörät ovat myös suuremmat. Suuremmat pyörät ovat kätevät huonoilla kaduilla tai vanhojen kaupunkien mukulakivillä. Näissä tilanteissa neljä pientä pyörää omaava laukku on hankalampi kuljettaa. Mikäli kuljetat laukkua lähinnä lentokentillä ja hotellien käytävillä on nelipyöräinen laukku varmasti kätevin.

Matkalaukun kahvat

Matkalaukun kahvat ovat tärkeä osa laukun käytännöllisyyttä ja käsittelyä. Hyvä matkalaukku on varustettu useilla kahvoilla, jotka mahdollistavat sen helpon käsittelyn. Useimmissa matkalaukuissa on kaksi kantokahvaa, joita voi käyttää laukun nostamiseen ja siirtämiseen. Lisäksi laukussa voi olla vetokahva, joka mahdollistaa laukun vetämisen pyörien avulla. Kahvojen laatu ja kestävyys ovat myös tärkeitä tekijöitä, sillä laukkua nostetaan ja siirretään usein raskailla tavaroilla täytettynä. On tärkeää valita laukku, joka on varustettu kestävillä kahvoilla, jotka kestävät kulutusta ja painoa.

Laukun turvallisuus

Matkalaukun turvallisuutta ei kannata unohtaa. Useimmissa matkalaukuissa on vetoketjut, jotka mahdollistavat laukun helpon avaamisen ja sulkemisen. Usein laukuissa vetoketju päät saa lukittua laukun kyljessä olevan integroidun lukon avulla. Mikäli haluat varmistaa ettei laukun lukkoa rikota mahdollisessa tullitarkastuksessa, kannattaa valita TSA-hyväksytty lukko. Voit varmistaa laukun kiinni pysymisen erillisen matkalaukun ympärille laitettavan matkalaukkuhihnan avulla. Matkalaukun väristä poikkeava matkalaukkuhihna helpottaa myös oman matkalaukun tunnistamista matkatavarahihnalta.

Hyvä matkalaukku kestää vuosia

Matkalaukun valinta on tärkeä tekijä matkustamisessa. Kun valitset matkalaukkua, on tärkeää ottaa huomioon sen koko, paino, materiaali, säilytystilat, pyörien ja kahvojen laatu, sekä laukun turvallisuus. Näiden tekijöiden huomioiminen auttaa valitsemaan sinulle sopivan matkalaukun, joka vastaa matkasi tarpeita ja kestää kulutusta.

Hyvä matkalaukku on investointi tulevaisuuteen. Vaikka hyvän matkalaukun hankinta saattaakin tuntua kalliilta, se on pitkäaikainen sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin monilla matkoilla. Hyvät laukut kestävät jopa kymmeniä vuosia ja laadukkaisiin laukkuihin on saatavilla myös varaosia.

Huolehdi matkalaukustasi asianmukaisesti, jotta se kestää pitkään. Muista, että matkalaukku altistuu kulutukselle ja rankalle käsittelylle matkustamisen aikana. Puhdista laukku säännöllisesti ja säilytä se kuivassa ja viileässä paikassa, jotta sen materiaalit pysyvät hyvässä kunnossa.

Lopuksi, kannattaa pitää mielessä, että matkalaukku on tärkeä osa matkaasi ja sen valintaan kannattaa käyttää aikaa ja huolellisuutta. Kun löydät sinulle sopivan matkalaukun, matkasi tulee olemaan paljon miellyttävämpi ja vaivattomampi.

Jaa tämä tarjous kaverille: