Maapallo koronavirus

Matkailu korona-aikana Euroopan lomakohteissa

Artikkelin tiedot perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Ulkoministeriön, Euroopan Unionin, ja artikkelissa käsiteltävien matkailukohteiden viranomaisten verkkosivuilla julkaistuihin tietoihin, jotka ovat olleet saatavilla 22. toukokuuta 2021.

Sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), että Ulkoministeriö suosittelevat rajoittamaan matkailua niin kotimaassa kuin ulkomaillekin vain välttämättömään. Matkustamista ei kuitenkaan ole kielletty, ja jokaisella on oikeus matkustaa ulkomaille niin halutessaan.

Ennen matkaa on hyvä tutkia tarkasti kohdemaan koronarajoitukset ja selvittää erityisesti, vaaditaanko maahan tulevilta matkailijoilta negatiivinen koronatestitulos tai todistus koronarokotuksesta. Lisäksi lentoyhtiöillä ja matkanjärjestäjillä voi olla käytössä omia rajoituksia ja vaatimuksia esimerkiksi negatiivisista koronatestitodistuksista.

Monet rajoitukset ja testauskäytännöt esimerkiksi Suomeen palatessa riippuvat siitä, onko matkailija saapumassa matalan vai korkean koronailmaantuvuuden maasta. Matalan koronailmaantuvuuden maassa on havaittu viimeisen 14 päivän aikana korkeintaan 25 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Korkean ilmaantuvuuden maissa 100 000 asukasta kohden tartuntoja on havaittu viimeisen 14 päivän aikana yli 25 kappaletta.

Kreikka

Kreikka on avannut rajansa matkailulle 14. toukokuuta. THL:n tietojen mukaan maa luokitellaan korkean koronailmaantuvuuden maaksi.

Kreikkaan matkustavan on esitettävä joko negatiivinen PCR-koronatestitulos, koronarokotustodistus, tai todistus sairastetusta koronavirustaudista. Koronatestitulos voi olla korkeintaan 72 tuntia vanha, rokotustodistus kelpaa vain jos henkilö on saanut toisen rokoteannoksen vähintään 14 vuorokautta ennen matkaa, ja todistus sairastetusta koronavirustaudista voi olla vähintään 2 ja korkeintaan 9 kuukautta vanha. Alle 5-vuotiailta ei vaadita todistusta.

Lisäksi kaikkien maahan tulevien on täytettävä Passenger Locator Form (PLF) viimeistään maahantuloa edeltävänä päivänä. Lomakkeen täytettyään matkustaja saa henkilökohtaisen QR-koodin, joka esitetään matkapuhelimesta tai paperille tulostettuna Kreikkaan saavuttaessa.

Kreikkaan saapuville voidaan tehdä satunnaisotannalla pikatestejä. Jos pikatestin tulos on positiivinen, matkustaja ja hänen seuralaisensa majoitetaan karanteenihotelliin, jossa heidät testataan PCR-testillä pikatestin tuloksen varmentamiseksi. Karanteenihotellissa tulee oleskela vähintään 10 päivää, ja majoituksen kulut kattaa Kreikan valtio.

Kasvomaskin käyttö on Kreikassa pakollista sekä sisällä että ulkona. Kasvomaskin käyttöä ei vaadita alle 4-vuotiailta lapsilta eikä sellaisilta henkilöiltä, joille kasvomaskin käyttöä ei suositella terveydellisistä syistä.

Maassa voi liikkua päivittäin kello 5:00 ja 23:00 välisenä aikana ja sekä apteekit että ruokakaupat ovat auki.

Sisätiloissa sijaitsevat kulttuurikohteet on suljettu, mutta ulkotiloissa kulttuurikohteet ovat avoinna. Ravintoloissa palvellaan asiakkaita vain ulkotiloissa lukuun ottamatta hotellien ravintoloita, jotka ovat avoinna vain hotellissa majoittuville.


Espanja

Espanjaan syksyllä 2020 julistettu hätätila on päättynyt 9. toukokuuta. THL:n tietojen mukaan Espanja luokitellaan korkean koronailmaantuvuuden maaksi.

Espanjaan matkustavan tulee täyttää sähköinen terveystietolomake, jonka jälkeen saa QR-koodin, joka tulee esittää puhelimesta tai paperille tulostettuna maahantulon yhteydessä. Lisäksi riskialueilta maahan saapuvilta yli 6-vuotiailta vaaditaan maksimissaan 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronatestituloksesta. 24.5. Alkaen Suomen riskialueeksi katsotaan vain Etelä-Suomi ja Uudenmaan alue.

Kaikilta maahan saapuvilta mitataan kuume, ja yli 37,5 asteen kuumeessa olevat matkustajat ohjataan tarkempaan terveystarkastukseen. Terveystarkastukseen voidaan ohjata myös terveystietolomakkeen tai matkustajan silmämääräisen terveydentilan arvioinnin perusteella. Suomalaisia ei määrätä Espanjaan saapuessa pakolliseen karanteeniin, ja turistimajoitus on auki koko maassa.

Espanjassa koronarajoituksista vastaavat maan itsehallintoalueet. Rajoitukset voivat koskea mm. kokoontumisia, yöllistä ulkonaliikkumista, sekä liikkumista alueelle ja sieltä pois. Esimerkiksi kanariansaarten majoituspaikoissa vaaditaan negatiivinen, korkeintaan 72 tuntia vanha koronatestitulos, ja kanariansaarille matkustavan henkilön on ladattava puhelimeensa Radar Covid -sovellus.

Espanjassa kasvomaskin käyttö on pakollista kaikille yli 6-vuotiaille julkisissa sisä- ja ulkotiloissa hengitysvaikeuksista kärsiviä henkilöitä lukuunottamatta. Julkisessa liikenteessä ja yksityisautoilussa maskin käyttö on pakollista silloin, kun matkustajat eivät asu samassa taloudessa.

Kaupat ovat auki, ja ravintolat palvelevat asiakkaita pääsääntöisesti myös sisätiloissa, mutta henkilömäärä on rajoitettu 4 henkilöön pöytää kohden.


Portugali

Portugalin rajoituksia on höllennetty viimeksi 5. toukokuuta. THL:n tietojen mukaan Portugali luokitellaan korkean koronailmaantuvuuden maaksi.

Portugaliin matkustaminen on sallittu maista, joissa koronailmaantuvuus on alle 500 tapausta 100 000 asukasta kohden. Maahan saapuvien on esitettävä negatiivinen, korkeintaan 72 tuntia vanha koronatestitulos. Koronatestiä ei vaadita alle 2-vuotiailta lapsilta. Suomesta saapuvilta ei edellytetä karanteenia maahan saapuessa.

Portugalissa kasvomaskin käyttö on pakollista julkisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä. Lisäksi kasvomaskia tulee käyttää julkisissa ulkotiloissa, jos turvavälien pitäminen ei ole mahdollista. Julkisen liikenteen ja taksien matkustajamäärää on rajattu kahteen kolmasosaan liikennevälineiden kapasiteetista.

Ravintolat, kaupat, sekä kulttuurikohteet, kuten nähtävyydet ja museot, ovat auki. Ravintoloissa yhdessä pöydässä voi istua maksimissaan 6 henkilöä sisätiloissa tai 10 henkilöä ulkotiloissa. Alkoholin nauttiminen julkisissa tiloissa on kielletty.


Saksa

THL:n tietojen mukaan Saksa luokitellaan korkean koronailmaantuvuuden maaksi.

Saksaan saa matkustaa ilman karanteenivelvoitetta alueilta, joissa on todettu alle 50 tartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeisen 7 vuorokauden aikana. Riskialueelta, joihin Suomesta kuuluu tällä hetkellä vain Päijät-Häme, Saksaan matkustavan tulee täyttää sähköinen maahantulokortti ja jäädä maahan saapuessa 10 päivän karanteeniin. Karanteenia voi lyhentää negatiivisella koronatestituloksella aikaisintaan 5 päivää karanteenin alkamisen jälkeen.

Kaikkien Saksaan lentoteitse saapuvien on esitettävä todistus negatiivisesta koronatestituloksesta, täydestä rokotesuojasta, tai sairastetusta koronavirustaudista ennen matkaa. PCR-testin tulos saa olla korkeintaan 72 tuntia vanha, ja pikatesti korkeintaan 48 tuntia vanha. Muiden maahan saapuvien on voitava esittää vastaava todistus viimeistään 48 tuntia maahantulon jälkeen. Alle 6-vuotaiailta lapsilta ei vaadita todistusta.

Saksassa on voimassa maskipakko, ja kasvomaskia on käytettävä muun muassa kaupunkien keskustoissa, kauppojen edustalla ja pysäköintialueilla. Julksissa liikennevälineissä ja kaupoissa on käytettävä FFP2-kasvomaskia, eli niin sanottua kirurginmaskia. Ravintolat on suljettu, mutta niistä voi tilata take away -annoksia. Myös muut kaupat kuin päivittäistavarakaupat ja apteekit ovat kiinni.

Saksassa voi olla koronarajoituksissa osavaltiokohtaisia poikkeuksia. Matkakohdetta koskevat tarkat rajoitukset kannattaa aina tarkistaa kyseisen osavaltion verkkosivuilta.


Ranska

Koronavirustilanne Ranskassa on edelleen vakava. THL:n tietojen mukaan Ranska luokitellaan korkean koronailmaantuvuuden maaksi.

EU- ja Schengen-maista saa matkustaa Ranskaan vapaasti. Kaikilta maahan saapuvilta yli 11-vuotiailta henkilöiltä vaaditaan kuitenkin todistus korkeintaan 72 tuntia ennen matkalle lähtöä otetusta negatiivisesta PCR-koronatestistä. Lisäksi kaikkien, myös lasten, tulee esittää erillinen kirjallinen todistus, jossa vakuutetaan ettei heillä ole koronavirusoireita eikä altistumisia koronavirukselle 14 vuorokauden sisällä. Lisäksi yli 11-vuotiaan henkilön on suostuttava siihen, että tämä voidaan ohjata koronavirusseulontaan maahan saapuessa.

Ranskan viranomaiset suosittelevat maahan saapumisen jälkeen omaehtoista 7 vuorokauden karanteenia, sekä uutta PCR-testiä karanteenin lopuksi. Karanteenivelvoitetta ei kuitenkaan ole.

Ulkonaliikkumiskielto on voimassa öisin kello 21:00 ja 6:00 välisenä aikana. Tällöin ulkona saa liikkua vain välttämättömästä syystä lupakaavakkeen kanssa. Kesäkuusta alkaen ulkonaliikkumiskielto alkaa vasta kello 23:00, ja kesäkuun lopussa ulkonaliikkumiskielto poistetaan kokonaan käytöstä.

Ranskassa kaikkien yli 11-vuotiaiden on käytettävä kasvomaskia sekä ulkona että kaikissa yleisötiloissa. Yleisötiloja ovat esimerkiksi liikennevälineet ja kaupat. Kaupat, myös muut kuin välttämättömät päivittäistavarakaupat ja apteekit, ovat avoinna. Ravintoloiden sisätilat on suljettu, ja ulkona saa asioida enintään kuusi henkeä pöytää kohden.


Suomeen palaaminen

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen. Viimeisen 14 vuorokauden aikana korkean koronailmaantuvuuden maassa oleskelleet ohjataan terveystarkastukseen. Jos henkilöllä ei ole koronatestitodistusta tai todistusta sairastetusta koronavirustaudista, tämä ohjataan terveystarkastuksesta koronavirustestiin. Todistusta tai koronatestiä ei vaadita vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneiltä lapsilta, eikä henkilöiltä, jotka ovat oleskelleet viimeisen 14 vuorokauden aikana vain maissa, jossa on matala koronailmaantuvuus.

Suomeen palaamisen jälkeen suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia korkean koronailmaantuvuuden maista saapuville. Karanteenia voi lyhentää käymällä toisessa koronatestissä aikaisintaan 72 tuntia maahantulon jälkeen. Jos toisen testin tulos on negatiivinen, karanteenin voi keskeyttää.

Jaa tämä tarjous kaverille:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *